Het onderzoek naar ons Romeins badhuis is in volle gang. Archeologen en specialisten spitten, speuren en onderzoeken. Vul je emailadres hieronder in om als eerste nieuws omtrent vondsten, bevindingen en activiteiten te ontvangen.
 *
 *
AUGUSTUS 2018
Gratis entree Open Monumentendagen
Tijdens de landelijke Open Monumentendagen op 8 en 9 september is de entree GRATIS in het Thermenmuseum. Vraag bij de entree naar de tour en ga op pad door het museum. Ontdek zo alles over de Romeinse limes* en de militairen in Coriovallum!

*Limes is het grootste archeologisch monument van Nederland: het grenspad van het Romeinse Rijk van Katwijk tot Nijmegen.
MEER INFO >
Object van de maand
De Offerlamp. Deze olielamp is gevonden in 1921 aan de Putgraaf in een pottenbakkersoven. Met een beetje fantasie herken je een brandtuit vooraan in het midden. En zie je ook de decoratie van de 2 kronkelende slangen? Volgens wetenschappers is dit een aanwijzing voor wie de lamp gemaakt is. Gaat er een lampje branden?Bezoek het museum voor veel meer bijzondere objecten!
Kom je ook?!
Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober komt het verleden weer tot leven en wordt het verhaal van vroeger verteld. Natuurlijk organiseert het Thermenmuseum tijdens deze archeologiedagen ook allerlei extra activiteiten, waaronder lezingen en rondleidingen. Ook kun je restauratoren aan het werk zien, zelf munten schoonmaken, materiaal zeven en/of scherven puzzelen. 
MEER INFO > 
JUNI 2018
Strontium onderzoek
Deze zomer vindt er een strontium onderzoek plaats naar het dierlijk botmateriaal van het thermenterrein. Specialiste Maaike Groot heeft een aantal kaken met kiezen opgehaald die zijn opgegraven op het thermenterrein, voor een nieuw type onderzoek. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar het strontium-gehalte van de kiezen. Er is namelijk ontdekt dat je aan de hand van dat gehalte kunt vaststellen of het dier of de mens van wie je de tanden onderzoekt, op de plek geboren is waar het skelet is gevonden, of dat ze van elders komen. Dat heeft te maken met het verschil in het gehalte van bepaalde chemische elementen in voeding.

Het is dus letterlijk: je bent wat je eet, want die percentages van elementen slaan neer in botten en tanden. Van de koeien, varkens en schapen waarvan de botten op het thermenterrein is gevonden, kan straks worden vastgesteld of ze uit de regio van Coriovallum kwamen of dat ze ergens anders geboren en opgegroeid zijn en daarna vervoerd naar onze regio. Stel nou dat ze duidelijk niet ‘van hier’ zijn, dan is dat natuurlijk een interessant gegeven. Hoe zijn ze dan hier gekomen? Zijn ze bijvoorbeeld meegenomen met het Romeinse leger? En waar zijn ze dan wel geboren en opgegroeid? Door vergelijking met datasets van andere plekken kan misschien wel worden vastgesteld waar dit vee vandaan is gekomen.
Conservator Karen Jeneson (links) en specialiste Maaike Groot (rechts) bekijken de kaken met kiezen.
Hier wil ik het fijne van weten >
Vakantietip
Ben je onze expositie al komen bekijken? Een bezoek aan "Open & Bloot" is leuk voor volwassenen maar zeker ook voor (klein)kinderen!
Je ontdekt er van alles over het Romeinse leven en de rol van het badhuis.
Meer info over de expo >
Filipijnse tv
Gisteren hadden we bezoek uit de Filipijnen. Marilou Francisco, van de Filipijnse tv, was erg blij met haar rondleiding. Marilou is bezig met de productie van een cultureel item over Nederland. Fijn dat we de wereld kunnen laten kennis maken met ons Romeinse verleden. 
Fietsende Romeinen
Ze hebben de eerst episode van hun heldentocht overleefd. De Via Belgica van Bologne tot Heerlen. In de video een heerlijk reisverslag. Ze zijn niet te stoppen, dus hun avontuur gaat verder met als doel het verhaal over het Romeinse verleden ophalen en doorvertellen. Hoe? Op de fiets natuurlijk...
Aftermovie 'Pedalia Versaturi' >
Object van de maand
Dit is een stuk van een inscriptiesteen. De hoogte van de letters toont aan dat het een inscriptie was die vanaf grote afstand nog leesbaar moet zijn geweest. De nog zichtbare letters TI CLAV doen vermoeden dat het om een dedicatie aan keizer Tiberius Claudius (41-54 na Chr.) ging. We kennen echter nog andere keizers met de namen Tiberius Claudius als voornamen. Dus welke keizer hier nou precies wordt bedoeld, moeten we nog verder uitzoeken… 
MEI 2018
Sleuven graven
Op dit moment verricht gemeente Heerlen nieuw archeologisch onderzoek op het Raadhuisplein. Door het graven van proefsleuven kunnen archeologen bepalen of hier Romeinse resten te vinden zijn. Kom je ook naar de Open Dagen? 

Alvast een voorproefje:
Video dag 1 >
Video dag 2 >
Open Dagen
Ben jij al geweest? Je kunt live zien wat er gezocht en al gevonden is tijdens de opgravingen op het Raadhuisplein. Donderdag 17 mei van 18 tot 20u en zaterdag 19 mei van 10 tot 14u zijn er Open Dagen. Volg ons op de voet of kom zelf kijken!
Meer informatie ->
APRIL 2018
Conservator Karen Jeneson geeft morgen, 1 mei, van 19.30 tot 21.30 uur een lezing over het Romeinse badhuis en het archeologisch onderzoek dat vanaf 2015 heeft plaatsgevonden. De consolidatie en restauratie van het badhuis komen nadrukkelijk aan bod. Ook bekijken we het badhuis.
De entree voor deze avond is gratis, maar meld je wel even aan in verband met beperkt aantal plaatsen, via info@thermenmuseum.nl.
ROMEINENWEEK tot en met 6 mei
Tot en met 6 mei kleurt Nederland Romeins. Daar hoort de Thermen natuurlijk ook bij! Daar kun je de hele week van alles beleven! 

Stap 2000 jaar terug in de tijd en zie het badhuis tot leven komen. Ontdek het Romeins Heerlen in het Thermenmuseum! 

Wat is er te doen?
De hele week is er van alles te doen in het museum.
Onze museumgidsen geven rondleidingen in het museum en door het centrum van Heerlen. Ook kun je een workshop volgen over 'het badderen in de Romeinse tijd' of over 'zelf archeologisch onderzoek doen'. Check het volledige programma voor de details.
Volledige programma >
NIEUW!
3D Voorstelling


Middels de nieuwste technieken wordt het verhaal van het badhuis verteld. Met geluid, projecties en verlichting op een 3D maquette beleef je hoe het Romeinse badhuis van Heerlen werd gebouwd en gebruikt.

#GoudenDetail
Nationale Museumweek van 9 t/m 15 april
Wie vindt het #GoudenDetail tijdens de @NationaleMuseumweek? Vind en maak een selfie met het hele pronkstuk, dan maak je kans op een Romeins wellness pakket #OnsEchteGoud   NationaleMuseumweek.nl
Morgen: Limburgse Archeologiedag
Zaterdag 7 april Limburgse ArcheologieDag (LAD) 2018 in het Limburgs Museum in Venlo. Een programma met vooraanstaande sprekers, de finale van de  Archeologie-quiz, de uitreiking van de aanmoedigingsprijs voor het grootste archeologisch talent én een bronzen naamplaatje uit het Thermenmuseum dat misschien wel dé topvondst wordt! Meer info >
ROMEINENWEEK 28 april t/m 6 mei
Romeinenweek
Van 28 april tot en met 6 mei kleurt Nederland Romeins. Daar hoort de Thermen natuurlijk ook bij! Daar kun je de hele week van alles beleven! Met op 29 april de Romeinse badhuis dag: laat je masseren, proef Romeinse hapjes & ontdek je Romeins verleden. 

Stap 2000 jaar terug in de tijd en zie het badhuis tot leven komen. Ontdek het Romeins Heerlen in het Thermenmuseum! 

De hele week (LET OP: op maandag gesloten!) is er van alles te doen in het museum.
Onze museumgidsen geven rondleidingen in het museum en door het centrum van Heerlen. Ook kun je een workshop volgen over 'het badderen in de Romeinse tijd' of over 'zelf archeologisch onderzoek doen'. Check het volledige programma voor de details.
Tijdens de open badhuisdag op 29 april komt ons Romeins verleden echt  tot leven: je krijgt een gratis massage*, kunt hapjes volgens Romeins recept proeven en leer je over de Romeinse keuken en eetgewoontes. En dat helemaal in Romeinse stijl natuurlijk.


* door studenten van Zuyd Hogeschool 

NIEUW!
3D Voorstelling


Middels de nieuwste technieken wordt het verhaal van het badhuis verteld. Met geluid, projecties en verlichting op een 3D maquette beleef je hoe het Romeinse badhuis van Heerlen werd gebouwd en gebruikt.

MAART 2018
Je kent het badhuis niet meer terug!
Voor we begonnen met dit restauratieproject zag je op veel plekken 'een hoop stoffige stenen bij elkaar' en dan was het lastig te snappen wat je nu eigenlijk zag. 

Uniek proces
We stuitten regelmatig op complicaties. Niet gek, want het is de eerste keer dat er zoiets gebeurt in Nederland. Dan is het zoeken naar de juiste mensen, de beste mortel en de mooiste dakpannen. 
Archeologie magazines, blad over natuursteen en het restauratieblad van de Rijksdienst hebben erover geschreven. 

Het heeft even geduurd voor we het perfecte recept gemaakt hadden, maar het is bizar hoeveel mortel & steen we hier naar binnen gebracht hebben.

Twee werelden
Aan dit project hebben enerzijds archeologen en anderzijds restauratie-specialisten perfect samengewerkt. We zijn bijzonder trots op dit team want in Nederland is er weinig kennis rondom Romeinse bouw. De mensen van Restaura en Laudy hebben met liefde en passie een mooi resultaat gerealiseerd.

What's next?
Naast een 2 of 3-tal plekken die we nog willen reconstrueren, gaan we ook aan de slag met een looproute heel dicht bij het badhuis. En we zijn met digitale technieken bezig om zo de beleving steeds iets dichterbij te brengen.
De laatste steen
Een officieel moment: het gerestaureerd Romeins Badhuis is na de ingrijpende restauratie en reconstructie te bewonderen. Symbolisch werd de laatste steen gelegd door Hubert Mackus, gedeputeerde Provincie Limburg, Jordy Clemens, wethouder gemeente Heerlen en Rob Smouter, Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed.
Het resultaat mag er zijn: 
Romeinenweek
Van 28 april tot en met 6 mei kleurt Nederland Romeins. Daar hoort het Thermenmuseum natuurlijk ook bij! Je kunt er de hele week van alles beleven!

Met op 29 april de Romeinse badhuis dag, dat wil je niet missen! Noteer die dag alvast in je agenda. We vertellen je op onze website snel meer!
Romeinse styling
Deze dame heeft zich prima vermaakt met het vlechten volgens Romeinse stijl. "Ook de folders met instructie hebben me nieuwe technieken geleerd."
Nu ze in onze expo de Romeinse kneepjes van het vak heeft kunnen bestuderen, kan ze thuis oefenen met haar eigen prachtige lokken!  
JANUARI 2018
Massage in het museum?!
In onze expo Open&Bloot vertellen we alles over het baden in de Romeinse tijd. Van zeep tot poep, alles komt aan bod! Maar wat zou je zelf in het badhuis komen doen als je 2000 jaar terug in de tijd kon? Rondlopen tussen de Romeinen in het mooiste badhuis, óns badhuis! Die vraag stellen we onze bezoekers en de voorkeur is duidelijk... massages!

Wat zou jij kiezen? Kom langs en geef je eigen LAVA BENE-munt uit.
Thermen vlogt
Via onze vlogs kunnen jullie meegenieten van alle reconstructie werkzaamheden. In verschillende korte video-updates nemen we je mee in het hele restauratieproces. 
Deze week (vlog update 10) vertellen we over de reconstructie van de zwevende vloer van het vroegere warm water bad!
ONZE VLOGS OP YOUTUBE >
Maren over de expo
"Lekkere olie om je mee in te smeren, mooie voorwerpen om te bekijken, interessante teksten om te lezen. 

Echt leuk om iets te leren over de Romeinen bij het Thermenmuseum."

Maren Didderen - Landgraaf (9 jaar)

MEER INFO 'OPEN & BLOOT' >
VACATURE
Voor Historisch Goud - een afdeling van de gemeente Heerlen- zoeken wij een fulltime educatief medewerker.

Iets voor jou?
Reageer dan voor 17 februari
INFO VOOR NIEUWE COLLEGA >
DECEMBER 2017
Gratis event
Op 12 december organiseren wij een GRATIS lezing en rondleiding. Je bent welkom! Om 19.00 uur ontvangen we je met een kopje koffie en om 19.30 uur zal Beatrice, onze gastconservator, een lezing met rondleiding langs de restauratieplekken verzorgen in het badhuis. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur en is gratis toegankelijk. 
Aanmelden >
Thermen vlogt
Hoe leuk is dat! Heb je onze vlogs al gezien? We houden je via Facebook op de hoogte van iedere nieuwe update. Experts vertellen en laten zien wat we allemaal doen tijdens ons grootse restauratieproject. Terugkijken kan natuurlijk ook. Check dan eens ons YouTube kanaal (en like als je het leuk vindt, want dat vinden wij weer leuk ;-)
YouTube Thermenmuseum >
Museum Award 2018
De tien populairste musea zijn bekend en Thermenmuseum is er bij!
We hebben jouw stem nodig om in de top 3 te komen! Gun jij ons deze award? Laat dan je stem achter door een beoordeling te schrijven. 
Stem ons naar de top 3 >
NOVEMBER 2017
Groot nieuws
Romeins Heerlen krijgt een nieuw Museum!

We hebben definitief groen licht. Dat houdt in dat er in de komende jaren een nieuwe overkapping voor ons unieke Romeinse badhuis komt én een modern museum dat het hele verhaal van Romeins Heerlen gaat vertellen. Zo blij! Hieronder het krantenartikel...

Gratis event
12 december
Op 12 december organiseren wij een GRATIS lezing en rondleiding in het kader van ons grootse restauratieproject. Je bent welkom! Om 19.00 uur ontvangen we je met een kopje koffie en om 19.30 uur zal Beatrice, onze gastconservator, een lezing met rondleiding langs de restauratieplekken verzorgen in het badhuis. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur.
Thermen vlogt
Hebben jullie ons nieuwe vlog al bekeken? De komende 2 maanden, lanceren we via Facebook iedere week een nieuwe filmpje over ons grootse restauratie project. 
Vlog I >>
Vlog II >>
Tentoonstelling
The Post-Industrials
Na het vallen van de Lange Jan kleurde Heerlen grijs. Massale nieuwbouw leek de stad niet te redden, en arbeiders bleven gedesillusioneerd thuis. Maar in de kieren van het beton groeide ook nieuwe creativiteit, van gitzwart tot fluoriserend groen. In de subculturen van de post-industriële steden vonden nieuwe generaties hun eigen weg.

In samenwerking met Schunck* confronteren we je in deze tentoonstelling met de rijkheid van subculturen in Heerlen en omstreken en van jouw geschiedenis, want voor deze tentoonstelling van 26-11 tot 14-01 willen we jouw foto’s. Vergeelde uitgaanskiekjes, grauwe concertfoto’s uit de oude doos. Stuur ze door of neem contact op stadshistoricus m.lemaire@historischgoud.nl.
Meer info >>
Romeinse mortelkoek
We wilden onze buurt eens verrassen. Iedereen in de nabije omgeving van het museum heeft een mailing in de bus gehad. Mét recept en basisingrediënten kan men aan de slag met heuse 'mortelkoek'.
De eerste Romeinse Mortelkoekjes zijn gebakken door de 6- en 2-jarige bakkertjes Dovermann. Ze hebben amandelschaafsel, sesamzaadjes, cacaonibs en walnoten gebruikt. Er zijn ook een paar Romeinse kattenkoekjes komen opdagen. En naar eigen zeggen: "Ze smaken heerlijk. Dank je wel Thermenmuseum, ze vonden het geweldig."
Kijk, dáár doen we het voor!
Twee jaar hebben we onderzocht, gespeurd, gepeuterd en geslepen. Allemaal ter voorbereiding op de restauratie van ons badhuis. En nu is het zover. We hebben alles helder: welke materialen en technieken toegepast werden en hoe we het gaan aanpakken. Man, wat hebben we er zin in!
Ambachtslieden zijn opgeleid in de oude Romeinse metseltechnieken, van Brunssumse klei zijn dakpannen en tegels gemaakt en uit Kunradersteen metselstenen gehakt. We gaan beginnen!
De reconstructie is een heel bijzonder moment! We brengen de opgraving namelijk terug naar de staat van 1941, toen het badhuis werd ontdekt en opgegraven. Doordat het badhuis destijds een lange tijd heeft open gelegen, zijn er verschillende onderdelen kapot gegaan of weggehaald. Naast het herstel van deze zaken werken we ook aan de stabiliteit en het behoud van het badhuis. Daarnaast zorgen de reconstructies voor een betere publieksbeleving.
KAREN AAN HET WOORD!
Historisch metselen, dat doen de mannen van Laudy al jaren. Echte restauratie-vaklieden. Onze experts weten weer alles van Romeins metselen. Tijdens workshops kregen ze de kans om een ieders kennis aan elkaar over te brengen, om zo het beste uit de restauratie te halen! We spraken Karen, onze conservator, tijdens de workshop.
Bekijk het interview >
11 LOCATIES,
11 RECONSTRUCTIES!
We gaan maar liefst 11 locaties in het badhuis restaureren. Iedere locatie heeft zijn eigen bijzonderheden en uitdagingen. Je kunt live meekijken in het badhuis, vragen stellen aan de experts of meedoen met een rondleiding of workshop. Pak je kans en kom langs. Dit bijzondere moment komt maar een keer voor!
 
Bij een eerste bezoek ontvang je een jaarkaart zodat je alle ontwikkelingen kunt blijven volgen.
1 DOWN, 10 TO GO
De afgelopen week is er al hard gewerkt in het badhuis. Zo hard dat de eerste locatie al gereed is. Kijk mee naar het eerste stukje van ons vernieuwde badhuis.
 
De komende weken houden we jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen en reconstructies, hou onze Facebookpagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes.
Volg ons op Facebook >
OKTOBER 2017
13 -14 -15 oktober
Tijdens de Nationale Archeologiedagen biedt het Thermenmuseum een bijzonder inkijkje in de unieke Romeinse geschiedenis van Heerlen. Naast de expositie Open & Bloot zijn er allerlei toffe activiteiten. Laat je verwennen in de Romeinse beautysalon, proef Romeinse hapjes, leer weven of maak je eigen mantelspeld. Wil je meer weten over de historische opgravingen en onderzoeken, vraag dan een rondleiding. (Extra activiteiten zijn in de reguliere entreeprijs inbegrepen).
Info programma >>
Herfsttip

We herbergen het best bewaarde Romeinse (publieke) badhuis van Nederland. Neem een kijkje in het museum: hoe was het gebouwd en welke ruimtes waren er? De resten van het badhuis komen zo tot leven!

Kom je in de herfstvakantie (nog) eens langs?

Filmpje >>
Museale prijs 2018
Museumfans die hun stem uitbrengen, maken kans op mooie prijzen als een weekenverblijf in Zuid-Limburg en diverse vrijkaarten.

Het museum met de meeste reviews van 4 sterren en meer wint de publieksprijs "Museum Kwartier Award 2108". Dat zouden we heel tof vinden, schrijf je voor ons een review?
Stem (vanaf 14 oktober) >>
Als je haar maar
goed zit!
In de expo Open & Bloot wordt het badritueel van de Romeinen  uitgebreid onder de loep genomen. Wie kwamen er naar het badhuis? Welke attributen werden gebruikt? 
Kom ook en vraag naar de familietocht!
SEPTEMBER 2017
3D experiment Aliunde
Het was weer fantastisch! Het internationale theaterfestival Cultura Nova vond van 18 t/m 27 augustus 2017 plaats in Heerlen. We hadden zelfs een voorstelling in het Thermenmuseum! Hoe kun je de Romeinse geschiedenis zo presenteren dat het een groot publiek boeit? Met die vraag ging Lotte Milder aan de slag in het Thermenmuseum. 
>> Korte terugblik L1
Marcus Julius bier
Op Parkstad Culinair werd het nieuwe speciaalbier van ALFA bier en de Heerlense BeerKompanie geïntroduceerd. Het speciaalbier, een triple, is vernoemd naar een Romeinse legionair in de tijd van Caesar. Diens grafmonument werd in 1878 ontdekt langs de Bekkerweg in Heerlen.
Het bierbostel - de resten van het brouwproces - wordt door een bakker verwerkt in brood. Een praktijk die in de Romeinse tijd heel gewoon was.
PROSIT!
 
De Romeinse stad ontwaakt
Benieuwd naar Romeins Heerlen? Heerlen ligt vol met vondsten en schatten. Je ziet en leert er alles over tijdens de driedelige serie "De Romeinse stad ontwaakt” op L1. Kijk je ook?

Deel 3: op 20 september om 16.30, 17.17, 19.17 en 22.17 uur
>> Deel 1 en 2 terugkijken 
Leukste uitje van Nederland
Stemmen stemmen stemmen! Te gek dat we weer mogen meedingen naar ANWB's leukste uitje van Nederland. Vind jij een bezoekje aan Thermenmuseum ook zo leuk? Breng dan hier je stem uit. Heel erg bedankt!
>> Ik stem op Thermenmuseum
Win win win
Rondvliegen in een privévliegtuig, een echte fotoworkshop, museumjaarkaarten en meer kun je deze maand winnen met je mooiste foto's van het Thermenmuseum. De foto's die in de maand september worden geupload bij wikimedia doen mee aan de wedstrijd... Dus waar wacht je nog op? Foto's maken! 
>> Ik doe mee!
Bezoek het badhuis
We herbergen het best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland. Neem een kijkje in het badhuis: hoe was het gebouwd en welke ruimtes waren er? De resten van het badhuis komen zo tot leven!

Kom je (nog) eens langs?
>> Laat me zien!
Terug naar toen
Sfeervolle muziek, adembenemende verhalen, thematisch theater, een bruisende markt en nog veel meer. Er is geluisterd, geproefd, gekeken en genoten. Op 13 augustus werd Coriovallum, Romeins Heerlen bezocht door vele enthousiaste bezoekers tijdens het Romeinse Festival. Op diezelfde dag werd de nieuwe spetterende expositie Open & Bloot geopend. 
Bekijk het filmpje om nog even na te genieten van deze bijzondere dag. 
Aftermovie Romeinse Festival
Alle wegen leiden naar HEERLEN
Het hele land staat in het teken van archeologie tijdens de Nationale Archeologiedagen op 14 en 15 oktober. Maar ook in dat weekend moet je natuurlijk in Heerlen zijn. Vul je dag met de unieke Romeinse geschiedenis van Heerlen én de leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud.
Dompel je onder in Coriovallum!
Bekijk het programma
OPEN & BLOOT in bad

Bezoek nu de expo Open & Bloot en waan je in een Romeins Badhuis! Vlecht haren zoals een echte Romeinse dame, probeer zelf Romeinse zeep, betaal je badhuisbezoek met Romeinse munten en dwaal rond door het badhuis. Neem ook een kijkje bij de Badkar, waar Romeinse badrituelen worden onthuld en waar je zelf de lekkerste zeepjes kunt kopen. Beleef de badrituelen van de Romeinen en ontdek de overeenkomsten met ons eigen badgedrag van tegenwoordig! 

Open & Bloot 
JOUW ROMEINS DNA
Breng je Limburgse-familie-DNA op originele wijze in beeld voor een bijzondere videowedstrijd en maak kans op exclusieve prijzen. We zijn nieuwsgierig naar de verhalen die schuilen in het verleden van Limburgse families. Wat deden jouw voorouders voor de kost? Welk Romeins DNA schuilt er in jou? Deze videowedstrijd ‘Geluk zit in je Genen?!’ is een samenwerking tussen Geschiedenisplatform Limburg en Parkstad Limburg Theaters in het kader van de Maand van de Geschiedenis in Limburg. 
Doe mee met de videowedstrijd

Wandel, fiets, ontdek
Op zondag 10 september organiseert de werkgroep Open Monumentendag Heerlen twee unieke wandeltochten en een fietstocht. Geniet bijvoorbeeld van de 'Fietstocht Via Belgica'. Deze route start bij het Thermenmuseum en volgt de Via Belgica naar Klimmen en de terugweg brengt u via Retersbeek en kasteel Rivieren naar het eindpunt Kasteel TerWorm.
Meer informatie en inschrijven
AUGUSTUS 2017
Romeins Festival
2.000 jaar terug 

Het is alweer augustus! En dat betekent dat déze maand het Romeins Festival rondom het Raadhuisplein in Heerlen plaatsvindt. Nog maar een paar nachtjes slapen en het is zover: proef, luister, beleef, ontdek, ruik, ervaar en ga mee 2.000 jaar terug in de tijd.

13 augustus | 12.00 - 18.00 uur
Rondom 't Raadhuisplein Heerlen
Gratis toegang 

Meer informatie Romeins Festival
Romeins Festival
Overal Romeinen
Natuurlijk waren er ook 'Romeinen' bij de Raboronde in Heerlen op 28 juli jl. 

Heerlen werd tijdens het spectaculaire wielerevent ook alvast klaargestoomd voor het bijzondere Romeinse Festival van 13 augustus aanstaande! 
Tijdens Raboronde
Alle Heerlense parels tijdens één wandeling
De familie Vijgen liep de Beleefroute Heerlen en ontdekte de pareltjes van de stad. Tijdens deze theatrale wandel-, luister- en beleefroute kwamen zij langs de belangrijkste historische plekken van Heerlen: Nederlands Mijnmuseum, SCHUNCK*, Savelbergklooster en Thermenmuseum. Maar ondanks de rijke historie, heeft Heerlen nog veel meer te bieden: bijzondere murals en de nieuwste aanwinst van Heerlen, het Maankwartier. 

Janine Vijgen vertelt:
“De Beleefroute was echt heel erg leuk om te doen. Vooral over het Savelberg klooster waren we blij verrast. Daar waren we nog nooit binnen geweest. De persoon die ons daar de rondleiding gaf, kon op een hele leuke, duidelijke, enthousiaste manier vertellen waardoor ook mijn jongste zoon het geweldig vond.
Het Mijnmuseum is altijd leuk om te zien. Bij Schunck hebben we de expositie van Aad de Haas bekeken en nog een expositie over schilderen met stof. Ook daar werden we heel hartelijk ontvangen. Mijn zoon Sigi heeft veel verteld toen hij in het Thermenmuseum was.
Alles was super geregeld en we voelden ons even de VIPS van Heerlen. Bedankt voor de leuke dag namens ons alle vier.”
Beleefroute Heerlen
Ben je ook nieuwsgierig naar al het moois dat Heerlen te bieden heeft?

Beleef de route zelf! 
Ik wil meer weten over de Beleefroute Heerlen
Beleefroute Heerlen
Futuristische Romeinse wereld
ALIUNDE is een filminstallatie die je meeneemt door de tijd: nu, toen en de toekomst. Wat als we ons voor één moment in andere werelden kunnen verplaatsen en daar geen raket voor nodig hebben? 
ALIUNDE gaat in première tijdens Cultura Nova 2017 in het Thermenmuseum in Heerlen. 
22 t/m 26 augustus tussen 21.00-23.00 uur.
Meer ALIUNDE
AliundeKorting met je jaarkaart
Je Thermenmuseum-jaarkaart is geld waard!

Bezoek t/m 29 augustus de interessante en verrassende themarondleiding 'Watergeheimen', bij de Romeinse Katakomben in Valkenburg en krijg € 2,50 korting! 
Meer info over 'Watergeheimen'
Watergeheimen Katakomben
JULI 2017 
Euregionale toppers
Archeologische schatten deze zomer te zien in Centre Céramique. Conservatoren uit de Euregio hebben een selectie gemaakt ter gelegenheid van het internationale archeologiecongres in September. Thermenmuseum heeft 13 objecten ter beschikking gesteld voor deze bijzondere expo.

15 juli t/m 15 oktober 2017
Centre Céramique Maastricht
Toegang gratis
Meer weten >
Historische beleefroute
Vier historische plekken van Heerlen werken samen om jou meer te laten ontdekken over de bijzondere geschiedenis van Heerlen. Een interactieve beleefroute neemt je mee op tijdreis en laat je zien, horen en ervaren hoe mensen in Heerlen leefden in de afgelopen 2000 jaar. Vanaf 5 juli te beleven!
Beleef mee >
Thermen uitmuntend
Tripadvisor heeft haar Certificaat van uitmuntendheid toegekend aan Thermenmuseum. Het certificaat wordt uitgereikt aan bedrijven die het afgelopen jaar uitstekende beoordelingen op TripAdvisor hebben ontvangen. Onder de ontvangers bevinden zich restaurants, accommodaties en attracties uit de hele wereld die constant een goede klantervaring bieden.

P.S. Ook onze Historisch Goud collega Kasteel Hoensbroek heeft het behaald!
Reviews lezen en schrijven >
Bezoek 1 expo
krijg er 2

Tot en met 16 juli kun je de expo 'Bouwen om te Baden' nog bezoeken. 

Entreeprijzen:
volwassenen € 7,75
4-12 jaar € 6,75 met gratis doe-boekje

En met de gratis jaarkaart 2017 die je daarbij ontvangt, kun je vanaf 13 augustus een kijkje nemen bij de nieuwe expo 'Open & Bloot'

JUNI 2017
MuseumJeugdUniversiteit
Wie woonden hier voordat de romeinen kwamen? Wat kun je van een bot leren? Hoe werd het Romeinse Rijk om zeep geholpen? Hoe werd je de baas in het Romeinse Rijk?

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert van september tot en met december maandelijks een college voor kids van 7 tot 12 jaar. Schrijf nu snel in voor de 4 colleges! VOL = VOL
> Info en inschrijven 
Bezoek 1 expo
krijg er 2

Tot en met 16 juli kun je de expo 'Bouwen om te Baden' nog bezoeken. 

Entreeprijzen:
volwassenen € 7,75
4-12 jaar € 6,75 met gratis doe-boekje

En met de gratis jaarkaart 2017 die je daarbij ontvangt, kun je vanaf 13 augustus een kijkje nemen bij de nieuwe expo 'Open & Bloot'

Naar het museum voor maar € 1,-
Thermenmuseum Heerlen doet dit jaar weer mee met de landelijke museumactie van supermarktketen Lidl. Dit betekent dat je van 29 mei tot 25 juni slechts €1,- entree betaalt. Bij een besteding van €10,- boodschappen bij Lidl ontvang je een code op je kassabon. Hiermee kun je je tot en met 4 juni 2017 online inschrijven. Je ontvangt direct een voucher waarmee je tussen 29 mei en 25 juni voor slechts €1,- ons museum kan bezoeken.
> Meer info museumactie Lidl
Workshop Mozaïek
Kom je ook naar de workshop Mozaïek maken? Deze is op zondag 4 juni van 14 tot 17 uur.
Romeinen bouwden anders dan hun voorgangers: ze introduceren dakpannen en bakstenen. Fortvnata vertelt hoe de huizen van de inheemse bevolking er uitzagen en hoe een Romeinse villa er uit ziet. Welke kamers waren er zoal? Welke meubels had men? Kende men al verwarming? Woonde iedereen in zo'n luxe villa? Je maakt vervolgens je eigen mini-mozaïek. Ideaal voor creatievelingen! Kosten: € 2,50 (bij entreeprijs of jaarkaart).
> Ik meld me aan
Update oven
Onze experts maakten sleuven in de bekisting van de pottenbakkersoven om het drogingsproces te kunnen versnellen. Bekijk hieronder het filmpje. Klik je op 'like'? Dát vinden wij namelijk weer leuk!
> Filmpje
MuseumJeugdUniversiteit
Ben je tussen de 7 en 13 jaar oud? Wil je meer weten over het Romeinse Rijk? Schrijf je dan alvast in voor de superinteressante colleges die de MuseumJeugdUniversiteit in het najaar in het Thermenmuseum organiseert.
> Info en inschrijven
Sempervivetum
Op 8 en 9 juli is het weer zover. Dan wordt Bocholtz omgetoverd tot een heus Gallo-Romeins dorp. Ontmoet Romeinse soldaten, ontdek de archeoloog in jezelf, kuier langs diverse kraampjes en drink een Romeins biertje. 
Kortom, bezoek dit unieke, leuke en educatieve evenement!
> LEES MEER
MEI 2017
Update onderzoek 
Op woensdag 17 mei om 20.00 geeft onze conservator, Karen Jeneson, een laatste update van het archeologisch onderzoek in het badhuis. Bovendien laten de medewerkers van Restaura hun restauratiewerk zien.
Nieuwsgierig? Kom (gratis) kijken!

Hieraan voorafgaand vindt de jaarvergadering van de Archeologische Vereniging Limburg plaats. Leden kunnen zich hier aanmelden. 

Foto: met stoom reinigt Restaura de muren van het badhuis.
Wandelen door Romeins Heerlen
Wandel jij mee? Op zondag 28 mei is er een wandeling met aandacht voor het Romeinse verleden van de stad Coriovallum (Romeins Heerlen). Onder leiding van een gids voert de tocht onder andere langs het Tempsplein, de Via Belgica, de spitsgracht langs het museum én andere hotspots uit het Romeins verleden van Heerlen. De tocht eindigt met uitleg over het archeologische onderzoek en het bezichtigen van de opgraving vanaf de loopbrug in het Thermenmuseum.

We starten om 12.00 uur vanaf het bordes in het Thermenmuseum.
Duur: max. 1,5 uur

Deelname € 7,75 (kind € 6,75), inclusief rondleidingen én vrijkaart voor het Thermenmuseum!
> Ik wandel mee
Workshop Mozaïek
Kom je ook naar de workshop Mozaïek maken? Deze is op zondag 4 juni van 14 tot 17 uur.
Romeinen bouwden anders dan hun voorgangers: ze introduceren dakpannen en bakstenen. Fortvnata vertelt hoe de huizen van de inheemse bevolking er uitzagen en hoe een Romeinse villa er uit ziet. Welke kamers waren er zoal? Welke meubels had men? Kende men al verwarming? Woonde iedereen in zo'n luxe villa? Je maakt vervolgens je eigen mini-mozaïek. Ideaal voor creatievelingen! Kosten: € 2,50 naast entreeprijs.
> Ik meld me aan
APRIL 2017
TOPVONDST LAD '17
Tijdens de Limburgse Archeologie Dag is het bronzen naamplaatje uit de collectie van het Thermenmuseum uitgeroepen tot dé topvondst LAD 2017! Het gaat om een Tabula Ansata, die in 1999 werd gevonden aan de Coriovallum-straat. Het naamplaatje heeft in de Romeinse tijd vastgezeten aan de rugzak van een militair. Heel bijzonder is dat op het plaatje twee personen staan genoemd. Zij zijn hier geweest of hebben hier gewoond in de 2e eeuw. Dankzij nieuw onderzoek krijgen objecten die al lang in de collectie zitten, een nieuw verhaal. Het bronzen naamplaatje krijgt een ereplaats in de vaste opstelling.
100% (HEERLENS) ROMEINS? 
Van 29 april t/m 7 mei vindt de landelijke Romeinenweek plaats. Tijdens de Romeinenweek zijn er in het hele land activiteiten te bezoeken voor jong en oud rond de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland met als thema '100% Romeins?'
In ons museum is van alles te bekijken en te beleven; zo hebben we twee exposities, een gang expositie en natuurlijk ons topstuk: de opgraving. 
Bij aankoop van een kaartje krijg je van ons een jaarkaart cadeau. Waardoor je het hele jaar 2017 het museum kunt bezoeken.
Op zondag 30 april zwaaien de deuren van het Thermenmuseum wagenwijd open voor sport, kennis maar vooral vermaak! Op deze dag hebben we twee bijzondere GRATIS activiteiten: onze Open Dag i.s.m. Restaura én zijn we onderdeel van het Parcours van de stormloop HeerlenStormt.
OPEN DAG: KIJK MEE MET DE EXPERTS
De afgelopen maanden zijn de onderzoekers en archeologen flink aan de slag geweest met graven, speuren en onderzoeken van het Heerlens Romeins Badhuis. Er zijn prachtige vondsten gedaan en nieuwe feiten aan het licht gekomen, waardoor we steeds meer inzicht krijgen in de geschiedenis van het badhuis. Tijdens de Open Dag vertellen onze experts je meer over het badhuis en over hun werkzaamheden. 
Van 12.00 tot 17.00 uur nemen zij je mee in hun onderzoek.
OPZIJ, OPZIJ, OPZIJ
Lekker chillen in bad zit er voor de bestormers van Heerlen nog even niet in. Eerst moeten modderbaden, waterglijbanen, klimrekken, tunnels, trappen en kelders bedwongen worden. Ook die van ons museum. Dit jaar maakt het Thermenmuseum namelijk ook deel uit van het parcours van HeerlenStormt, een hindernissen-stormloop door Heerlen.

Vanaf 12.00 uur wordt het museum bestormd. Maar geen nood, ze rennen níet langs de presentaties van onze Open Dag.
DE KUNST VAN DE ROMEINEN 
Op 6 mei van 14.00 tot 17.00 uur hebben we een workshop voor creatievelingen! Onze eigen Fortvnata neemt je mee in de wereld van het Romeins wonen. Hoe zagen deze huizen en villa’s eruit?  Welke meubelen en versieringen hadden ze in huis? Ook ga je zelf aan de slag met zo’n versieringstechniek; de fresco! Iedereen maakt een eigen mini-fresco op gips. De kosten bedragen € 3,- p.p. (naast de reguliere entreeprijs) 
>> IK MELD ME AAN!
De kunst van de Romeinen 
Op 6 mei van 14.00 tot 17.00 uur hebben we een workshop voor creatievelingen! Onze eigen Fortvnata neemt je mee in de wereld van het Romeins wonen. Hoe zagen deze huizen en villa’s eruit?  Welke meubelen en versieringen hadden ze in huis? Ook ga je zelf aan de slag met zo’n versieringstechniek; de fresco! Iedereen maakt een eigen mini-fresco op gips. De kosten bedragen € 3,- p.p. (naast de reguliere entreeprijs) 
>> Meld je aan! 
Tip: Limburgse archeologie dag!
Naast alle activiteiten in ons eigen museum hebben we ook nog een leuke tip voor de archeologisch geïnteresseerden. Op zaterdag 8 april organiseert het Limburgs Museum de Nationale Archeologie Dag.  Een ontmoetingsplaats voor archeologen, beleidsmakers en geïnteresseerden, waarbij inhoud, kennisoverdracht en de goede sfeer de belangrijkste kenmerken zijn. De dag is gevuld met lezingen en de Grote Archeologiequiz. 
>> Meer informatie
MAART 2017
Het onderzoek gaat onder de grond!
23 Maart was een spannende dag in het museum, de experts gingen aan de slag met Geofysisch onderzoek. Zo kunnen ze door middel van metingen vanaf het oppervlak archeologische verschijnselen in de bodem ontdekken. De bodem van het badhuis wordt dan in kaart gebracht zónder dat we de bodem hoeven open te breken. We brengen jullie snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!
Nationale museumweek: Thermen doet mee!
Van 3 tot 9 april 2017 is het Nationale Museumweek! Een week gevuld met kunst en cultuur, daar kunnen we natuurlijk niet bij ontbreken. In het museum is van alles te bekijken en te beleven; zo hebben we twee exposities, een gang expositie en natuurlijk ons topstuk: de opgraving. Bij aankoop van een kaartje krijgt iedereen een jaarkaart cadeau, zo kun je het hele jaar naar het museum om de ontwikkelingen rondom het onderzoek op de voet te volgen!
>> Meer informatie
Baden in het donker
Tijdens de museumweek vindt op 7 april de Parkstad Nacht plaats. Op deze avond openen de attracties van Parkstad hun deuren, ook ons eigen badhuis! 

Ben je er bij? Gezien de exclusiviteit is vooraf reserveren noodzakelijk.


>> Meer informatie

>> Tickets

Bouwen als de Romeinen
Op zaterdag 8 april hebben we een interessante workshop bij de Kunradersteengroeve; Bouwen als de Romeinen. Een workshop waar je bij moet zijn als je onze expositie Bouwen om te baden hebt gezien. Heb je deze gemist? Kom dan zeker even een kijkje nemen! 

>> Meer informatie

>> Ik meld me aan

FEBRUARI 2017
Hossen en springen

Klaar met hossen en springen? Kom dan een kijkje nemen in het museum. Vanaf woensdag 1 maart zijn we weer open. In het museum is van alles te bekijken en te beleven; zo hebben we twee exposities, een gang expositie en natuurlijk ons topstuk: de opgraving. Vraag onze gidsen om je mee te nemen door het museum en al het moois te ontdekken.

Heb je in 2017 het museum bezocht? Dan kun je met je kaartje het hele jaar het museum blijven bezoeken. Bij aankoop van een kaartje ontvang je namelijk een gratis jaarkaart.

Bouwen om te Baden
Heb je onze laatste expositie, “Bouwen om te Baden” al gezien? We nemen je mee in de bouwwijze van de Romeinen en dan voornamelijk de technieken en materialen die zijn toegepast in het badhuis. We laten zien hoe de Romeinen de bouwkunst en architectuur blijvend hebben veranderd. We bouwen nog steeds met bakstenen, leggen dakpannen en plaatsen vensterglas. Allemaal Romeinse vindingen en ontdekkingen! Ontdek ze allemaal in de tentoonstelling!
En verder?
Naast "Bouwen om te Baden" hebben we ook de expositie, "De Heerlense Pottenbakkersoven". Afgelopen jaar werd deze oven ontdekt tijdens de opgravingen op het Tempsplein in Heerlen. De expositie neemt de bezoeker mee in het verhaal van de oven, van ontdekking tot restauratie. Een expositie waarbij archeologie centraal staat. Zeker een aanrader als je Archeologie Live interessant vond. Daarnaast hebben we ook een hele speciale gangexpositie in het museum. Het plakboek van Ben Hendrix staat hierin centraal. Hij neemt je mee rond al het nieuws rond de opgraving van het badhuis in de jaren ’70. Een hele bijzondere verzameling.
Vlogger Thomas in het Museum
Een paar weken geleden kregen we een hele bijzondere gast, Thomas. Hij reisde af naar Heerlen voor een bezoek aan het Thermenmuseum. Dit legde hij vast op zijn vlog, een ontzettend leuk filmpje waarbij je wordt meegenomen door het museum en de exposities.

>> Dit wil je zien!
De mooiste foto's

Vorige week ontvingen we hééééééle mooie beelden van Wim Knoops, een bezoeker van het Thermenmusuem. Hij heeft het museum, de opgraving en de tentoonstelling prachtig vastgelegd. We vinden het super om te zien dat iedereen zo meeleeft in het onderzoek.

We delen deze beelden graag met je!

>> Het album zien!
JANUARI 2017
We blijven graven!
Er wordt nu al ruim 3 weken gegraven in het museum en dat heeft voor mooie vondsten gezorgd, deze vondsten gaan gepaard met een verhaal. Het verhaal van het badhuis. We graven dan ook nog even door, sowieso tot 12 februari en wie weet hoe ver we dan zijn.
 
Het badhuis is nog lang niet uitverteld!
GEZOCHT: amateur archeologen!
Heb je altijd al mee willen graven en onderzoeken? Dit is je kans! RAAP is al druk aan de slag met het onderzoek en niet zonder resultaat. Er zijn zoveel vondsten gedaan dat ze extra handen kunnen gebruiken bij het wassen van de vondsten. Heb je de komende twee weken tijd op dinsdag, woensdag of donderdag? Meld je dan!
 
Het gaat hier om een fantastische buitenkans waarbij je de kans krijgt om onderdeel te zijn van het onderzoek van het jaar!
>> Ik graaf mee!
ARCHEOLOGIE LIVE DAG!
Houd 12 februari vrij in je agenda! Dan nodigen we je graag uit in het Thermenmuseum voor de open dag van ARCHEOLOGIE LIVE! Op deze dag kun je dichter dan ooit bij de sleuven komen om alles goed te bekijken. Daarnaast krijg je een eerste kijkje bij de vondsten en beantwoorden de experts al je vragen. Wordt vervolgd!
DOEN! DOEN! DOEN!
Morgen is het weer zover, woensdag archeologie dag! Dan hebben we weer twee interessante rondleidingen om 12.00 en 14.00 uur, om 15.00 kun je tijdens het vragenuurtje al je vragen stellen aan de experts! 
Cici Maris ging je al voor: “Vandaag een boeiende en enthousiaste rondleiding van Peter gehad in het Thermenmuseum. Dank je wel Peter! We hebben genoten van jouw uitleg en enthousiasme! Ps. Een bijzondere kans om de archeologen live aan het werk te zien! DOEN!!!”

Zien we je morgen?
VONDST VAN DE DAG!
De afgelopen week regende het mozaïeksteentjes bij de opgravingen. Naast de bijzondere vondst die we jullie vorige week lieten zien, vonden we ditmaal een serie hele mooie! We blijven ons afvragen waar ze hebben in het badhuis gezeten. We ontvingen op Facebook hele leuke reacties van jullie; onder water, in de badruimte, in de vloer of misschien wel op de achterwand van een heiligdom. Wie zal het zeggen? Zodra de experts meer weten zijn jullie de eersten die het horen.
Woensdag: archeologie dag!
Na het succes van vorige week zullen er ook morgen gratis* rondleidingen zijn om 12.00 en 14.00 uur waarbij je alle ins en outs van het onderzoek te zien krijgt. Om 15.00 uur vindt het vragenuurtje plaats, daar krijg je de kans om al je vragen te stellen aan de experts!
 
Ben jij er ook bij?
 
*na betaling reguliere entree of met je jaarkaart
Weekend in het Thermenmuseum
In het weekend liggen de graafwerkzaamheden stil, maar dat betekent niet dat er niks te zien is. In tegendeel zelfs! Dan heb je namelijk goed zicht op de opgravingen. Daarnaast hebben we op zaterdag en zondag gratis* rondleidingen om 12.30 en 14.30 uur waarbij we je alles vertellen over het gravend onderzoek. Naast het onderzoek zijn er ook twee super leuke exposities en een gang expo waar je genoeg kunt ontdekken en leren! We zien je graag!
"Nachtwacht van de archeologische collectie van Nederland!"
Een super mooie quote van archeoloog Benoît Mater over het Thermenmuseum naar aanleiding van het interview met Karen Jeneson met avondgasten. Heb je de uitzending gemist? Kijk hem dan hier terug.

Het interview begint vanaf 20 min.
Ik wil de uitzending bekijken >>
Schatten, scherven en puzzelstukken
De afgelopen twee weken is er druk gegraven in het badhuis, en niet zonder resultaat! Er zijn al heel wat vondsten gedaan, na grondig onderzoek zal blijken of het hier om historische scherven gaat of misschien wel een echte schat! Wie weet vinden we wel een missend puzzelstukje waardoor we weer een verhaal uit het badhuis kunnen ontrafelen.
Op facebook houden we je op de hoogte van de mooiste vondsten.
>> Volg ons!Afgelopen weekend is er een bijzonder stuk gevonden, namelijk 5 mozaïeksteentjes die aan elkaar verbonden zijn middels mortel. Over mortel en alle andere bouwmateriaal uit het badhuis vind je alles terug in onze laatste expositie: bouwen om te baden.
 
Waar denk jij dat deze mozaïeksteentjes hebben gezeten in het Badhuis? Wij zoeken het ondertussen voor jullie uit! En dromen alvast van de volgende vondst.
Graven, hoe gaat dat?
Een gat graven hebben we natuurlijk allemaal wel eens gedaan, maar wat als je gaat graven in een historisch monument? Dat is hele andere koek! Dan moet je een stuk voorzichtiger te werk gaan.
 
Onze specialisten kunnen namelijk al informatie halen uit verkleuringen van grondlagen. In dit filmpje laten we jullie zien hoe we zo’n sleuf graven.
>> Wil ik zien!
Vondst van de dag!
De eerste vondsten zijn al gedaan! We hopen en verwachten de komende dagen nog veel meer mooie en bijzondere vondsten te ontdekken. En dat willen we natuurlijk met jullie delen. Wil jij meteen op de hoogte worden gesteld van alle vondsten en ontwikkelingen? Volg ons dan op Facebook.
Ik wil jullie volgen op Facebook >>
We zijn aan 't graven!
Maandag 9 januari zijn we gestart met het gravende onderzoek. Dit is de eerste keer in 75 jaar dat er gegraven wordt in het badhuis. Ontzettend spannend! We willen het onderzoek graag met jullie delen. Het Thermenmuseum is tijdens het onderzoek geopend zodat iedereen live kan meekijken met de archeologen en specialisten.
 
Zien we je snel?
DECEMBER 2016
The Holidays in het Thermenmuseum
Oh Thermen, Oh Thermen wat zijn je expo’s wonderschoon!
 
Bolletje vol van de kalkoen? Kom dan zeker even een kijkje nemen bij het Thermenmuseum in de vakantie. We hebben maar liefst drie expo’s voor jullie klaar staan, waaronder de nieuwe expo ‘Jouw Romeins Museum’. Daarnaast hebben we nog allemaal leuke activiteiten in het museum…
 
Op 24, 25, 31 december en 1 januari is het museum gesloten. De andere dagen zijn we geopend van dinsdag t/m zondag.
 
We zien je snel!
Vanaf 23 december: JOUW ROMEINS BADHUIS
Volgende week vrijdag openen een zeer speciale gang expo in het Museum. In deze expo staat het plakboek van Ben Hendrix centraal. Meneer Hendrix hield in de jaren 70 al het nieuws rondom de opgraving en opening van het Thermenmuseum bij. Het resultaat: een fantastische verzameling waarbij het enthousiasme en de vechtlust voor het museum er vanaf spat. 
ROMEINS LICHT
Buiten wordt het steeds donkerder en de feestdagen staan al om de hoek, hoog tijd voor gezellige lampjes! Maar hoe deden de Romeinen dat?
De Romeinen schonken elkaar, tegen het einde van het jaar, olielampjes. Een mooi en symbolisch cadeau, maar ook heel praktisch! Bij de romeinen waren lampjes natuurlijk altijd welkom in donkere dagen.
 
Ze werden niet alleen gebruikt om kamers te verlichten maar ook bij heilige plekken en gedenkbeelden. Een lampje cadeau geven, betekende dat je een ander licht wenst in de duisternis.
 
Wie wens jij licht in de duisternis rond Kerst en Nieuwjaar?
Kom op 27, 28, 29 december en 4 januari vanaf 14.00 uur olielampjes maken in het Thermenmuseum. Gezellig om cadeau te geven of een fijn lampje voor jezelf.
 
De kosten bedragen € 2,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig, maar wel handig! We zien je graag bij de workshop! 
JOUW VONDST IN HET MUSEUM!?
Heb je herinneringen, verhalen, foto’s en dia’s uit de periode voor en tijdens de bouw van het Thermenmuseum? Of heb je misschien een archeologische vondst afkomstig van het Thermenterrein? We zouden het heel graag van je horen. Samen met jouw informatie vertellen wij het complete verhaal van het Thermenmuseum! Meld je dan bij ons! Dat kan aan de balie van het museum, hier of bel: 045-5605100
We horen graag van je! 
De geheimste plekjes van het museum...
Op 27, 28 en 29 december worden er om 12.00 en 14.00 gratis* rondleidingen gegeven in het museum. Tijdens deze rondleiding krijg je alle speciale plekken uit het museum te zien en vertellen we je alles over het museum. Met alle expo’s en activiteiten in het museum is dit wel zo handig en vooral super leuk! Wie weet ontdek je nog geheime plekjes of bijzondere verhalen. Laat je ze ons dan ook even weten / zien via Facebook?
>> Facebook
November 2016
Mogen we ook rekenen op joúw stem?
Zowel Thermenmuseum Heerlen alsook onze partner locatie Kasteel Hoensbroek kunnen in de prijzen vallen. Jouw stem is heel waardevol voor ons, dus we zouden het enorm waarderen als je even doorklikt en je stem uitbrengt. Zo gepiept!
Arriva trein
'Kasteel Hoensbroek'
Heet één van de 14 nieuwe Arriva Nederland treinen straks 'Kasteel Hoensbroek'? We zijn er trots op dat 'ons' Kasteel Hoensbroek is genomineerd. In gemeente Heerlen is Kasteel Hoenbroek bovendien de enige genomineerde. Zet Heerlen nog meer op de (reizende) kaart en breng nu je stem uit op Kasteel Hoensbroek! Stem je mee op onze trein?
>> Ja, ik stem
Thermenmuseum, het leukste uitje van Limburg?!
We zijn genomineerd voor het leukste uitje van Limburg! Super trots en blij zijn we met de nominatie. Maar nu willen we natuurlijk ook winnen en daar hebben we jullie hulp voor nodig. Ben jij fan van het Thermenmuseum? Stem dan snel op ons!
>> Ja, ik stem
Een bijzondere Romeinse vondst als topstuk!
Vrijdag 4 november was het zover; na weken van enthousiast stemmen werd het favoriete topstuk bekend gemaakt tijdens de Reuvensdagen in Heerlen. De grote favoriet is het heft van een bronzen Romeins vouwmes, een heel bijzonder stuk! Het komt zelden voor dat men zo’n stuk vindt in Limburg.
>> Lees meer!
Workshop: Romeinse olielampjes maken
Nu het steeds kouder en donkerder wordt en de feestdagen steeds dichterbij komen, wordt het tijd voor gezellige lampjes. Maar hoe deden de Romeinen dat?
De Romeinen schonken elkaar, tegen het einde van het jaar, olielampjes. Een mooi en symbolisch cadeau, maar ook heel praktisch! Bij de romeinen waren lampjes natuurlijk altijd welkom in donkere dagen.
 
Ze werden niet alleen gebruikt om kamers te verlichten maar ook bij heilige plekken en gedenkbeelden. Een lampje cadeau geven, betekende dat je een ander licht wenst in de duisternis.
 
Wie wens jij licht in de duisternis rond Kerst en Nieuwjaar?
Kom op woensdag 7 december of 4 januari van 14.00-17.00 uur olielampjes maken in het Thermenmuseum. Gezellig om cadeau te geven of een fijn lampje voor jezelf.
 
De kosten bedragen € 2,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig, maar wel handig! We zien je graag bij de workshop! 
>> Meld je aan!
Jouw Romeins Badhuis!?
We zijn op zoek naar krantenknipsels en delen van het Romeins Badhuis. Heb jij op zolder nog een plakboek met een eigen onderzoek omtrent het badhuis of oude krantenknipsels over het badhuis of misschien zelfs wel een scherf van het badhuis. Dan zijn we op zoek naar jou! Het zou namelijk zomaar een belangrijk onderdeel kunnen zijn, een missend puzzelstukje of een prachtig verhaal en daar zijn wij altijd nieuwsgierig naar.
>> Laat het ons weten
Nog meer leren en weten! 
Onze regio-archeologe Hilde Vanneste geeft op 21 november een super interessante lezing 'Archeologische resten in het tracé van de Buitenring Parkstad Limburg’. Meer informatie over de lezing vind je hier.  

De lezing wordt gehouden op het Bernadinuscollege (Akerstraat 95 in Heerlen), de kosten bedragen € 3,- per persoon.

>> Aanmelden!
Oktober 2016
Wandeling door Coriovallum met bezoek aan Thermenmuseum!
Wandel jij mee? Op zondag 30 oktober is er een Romeinse wandeling door het centrum van Heerlen. Onder begeleiding van een gids word je meegenomen terug naar de Romeinse tijd, door de stad Coriovallum (Romeins Heerlen). De tocht voert onder andere langs de opgraving aan het Tempsplein, de Via Belgica, de spitsgracht langs het museum én andere hotspots uit het Romeins verleden van Heerlen, het toenmalige Coriovallum. De tocht eindigt met een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling ‘Bouwen om te baden’ in het Thermenmuseum.

Deelname € 7,75 (kind € 6,75), inclusief rondleidingen én vrijkaart voor het Thermenmuseum!

>> Schrijf je in
 
Gratis excursie Reuvensdagen
In het kader van de Reuvensdagen organiseert Gemeente Heerlen op 5 november een excursie naar het Thermenmuseum, met presentatie door o.a. conservator Karen Jeneson over het onderzoek naar het badhuis en een bezoek aan het museum, van 10.00 tot 12.45 uur. 

Deelname is gratis! Klik hier om je aan te melden (tot en met 31 oktober).

>> Lees meer
BOUWEN 
OM TE 
BADEN
Opening expo 'Bouwen om te baden'
Afgelopen vrijdag was de feestelijke opening van onze nieuwste expositie: 'Bouwen om te baden'! Verheugd over de aanwezigheid van zoveel bezoekers werd de expo officieel geopend door de heer Hans Teunissen, gedeputeerde ruimte en onderwijs in de Provincie Limburg -met archeologie als speerpunt in zijn portefeuille- en de heer Jordy Clemens, wethouder Gemeente Heerlen. Ook was er een heuse VIP aanwezig, de 11-jarige kidsreporter Sigi Vijgen, die zijn belevenissen zelf heeft vastgelegd. Bekijk hier zijn ervaringen!
 
Heb je de opening gemist? Grijp dan je kans deze doorlopende expositie in de komende tijd te bezoeken. Met één entreekaart (van deze óf onze vorige expo ‘Het Badhuis Ontbloot’) heb je onbeperkt gratis toegang t/m 31 december 2016. Kom dus snel kijken!
 
Naast de expo 'Bouwen om te baden' is er nog veel meer te beleven in het museum: in museumzaal 3 vind je een expositie over archeologie en de Pottenbakkersoven en buiten kun je in de tent een kijkje nemen bij het drogingsproces van de Pottenbakkersoven. 'Bouwen om te baden' loopt als rode draad door het hele museum, superleuk! Zo hebben we op de loopbrug over de opgraving van het badhuis zichtbaar gemaakt waar vroeger welke bouwmaterialen van de Romeinen toegepast zijn. 
 
Voor onze jongste bezoekers is er een nieuw werkboekje beschikbaar vol met spellen en andere leuke activiteiten.
 
Zien we je snel?!
Lees meer over 'Bouwen om te baden'
Vrijdag 14-10 opening expo
Morgen, vrijdag, is het zover, dan openen we om 15.00 de deuren van onze nieuwe expo 'Bouwen om te Baden'! Iedereen is welkom, entree gratis.
Tijdens deze expo nemen we jullie mee in de bouwkunsten van de Romeinen. Hoe bouw je enorme stenen gebouwen zonder hijskranen, betonmolens, bouwliften en graafmachines? Daar kom je tijdens deze expo achter, de Romeinen gebruikten namelijk meer dan alleen kracht. We gebruiken in de hedendaagse bouw nog kunsten uit de Romeinse bouw.
Naast heel veel leren is er ook van alles te doen tijdens de expo
NATIONALE ARCHEOLOGIE DAGEN
Het openingsweekend van de expositie valt samen met de Nationale Archeologie Dagen op 14, 15 en 16 oktober, waaraan het Thermenmuseum natuurlijk ook deelneemt. Er valt dus veel te beleven en leren in en rondom het museum komend weekend.
 
Wil je nog meer zien? Combineer je bezoekje aan het Thermenmuseum dan met een andere Archeologische activiteit in de regio.
Agenda Archeologiedagen
De Heerlense Pottenbakkersoven
Heerlen is een museumstuk rijker, wij een expositie rijker! Naast de expositie 'Bouwen om te baden' openen we komend weekend ook de deuren van een aparte expozaal over de Heerlense Pottenbakkersoven.
 
Met informatie rondom Heerlens laatste vondst: de pottenbakkersoven. Deze werd onlangs ontdekt bij de opgravingen op het Tempsplein in Heerlen. Het bijzondere aan deze ontdekking: de oven is nog grotendeels intact!
 
De Heerlense Pottenbakkersoven neemt je mee op reis, van de ontdekking tot het transport naar het museum. Alle aspecten komen aan bod.
De oven staat komend jaar veilig te drogen. Maar wij nemen je mee in het proces. Kom zeker even een kijkje nemen!
THE BIG DRAW IN HET THERMENMUSEUM
Wat is het mooi geworden! Het hele museum versierd met jullie mooiste creaties, te gek!
Het Thermenmuseum deed dit jaar ook mee aan The Big Draw in Heerlen. Samen met het publiek tekende kunstenares Wendy bij de Ley de ramen van ons museum vol met de mooiste tekeningen rondom het thema: Hoe zag Romeins Heerlen er uit?
 
Heb je het evenement gemist? Jammer! Bekijk hier de foto’s en wie weet zien we je volgend jaar!
Oktober, maand van de geschiedenis!
Over een paar dagen is het zo ver, de start van de maand van de geschiedenis. Het Land van Herle organiseert een reeks bijzondere bijeenkomsten waarvan de aftrap plaatsvindt op 1 oktober in het Thermenmuseum. Een ludiek programma met muziek. En... de toegang is gratis, meld je wel snel aan want vol=vol! 
Het programma
WIN MET JE WENS VOOR ROMEINS HEERLEN!
Laat jij een wens voor Romeins Heerlen achter in de wensbron, dan maak je kans op mooie prijzen. Vul snel je origineelste wens in en wie weet kiezen we jouw wens binnenkort uit. 
Wil je weten welke wensen we vervullen? Houd dan onze Facebook pagina in de gaten. We vervullen niet alleen wensen, je kunt ook nog eens mooie prijzen winnen. Deze week is dat een ballonvaart tijdens het Parkstad Ballon Festival
Meer weten over de wensbron?
THE BIG DRAW IN HET THERMENMUSEUM!
Op 1 oktober opent The Big Draw in Heerlen, er worden door de hele stad ‘windowdrawings’ gemaakt door kunstenaars samen met publiek. Ook het Thermenmuseum doet mee! Super leuk!
 
Vanaf 10.00 gaat kunstenaar Wendy bij de Ley (She Thinks in Colors) aan de slag met het thema: hoe zag Romeins Heerlen er uit? Teken je mee? Iedereen is welkom.
Meer weten?
Tussenstand topstukken!
Win vrijkaarten met je stem!
Een paar weken geleden lieten we jullie de 24 topstukken zien van de 'Tussen schat en scherf'-expo en vroegen we je te stemmen op je favoriet. Dat hebben jullie gedaan! Benieuwd naar de voorlopige online top 3? Lees dan snel verder. 
Komende week delen we vrijkaarten voor het Thermenmuseum uit onder de stemmers. Nog niet gestemd? Stem dan snel en vraag ook je familie en vrienden om te stemmen!
Lees meer!
MuseumJeugdUniversiteit
Zondag 2 oktober is het zover! Dan begint de MuseumJeugdUniversiteit in het Thermenmuseum. Wil jij alles weten over archeologen, het verleden en je eigen afkomst? Of heb jij een zoon of dochter met interesse in de archeologie? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit zeker iets voor jou! De deelnemers (7 t/m 13 jaar) gaan namelijk samen met archeologen aan de slag in misschien wel het oudste gebouw van Nederland. We hebben nog een aantal plekken beschikbaar. Wacht niet te lang want vol=vol!
Lees meer!
September 2016
Breng je wens uit!
Een dag meelopen met een archeoloog? 2000 jaar terug in de tijd gaan en zelf (virtueel) kunnen rondlopen in het Romeins badhuis? Met de klas naar het Thermenmuseum en zelf aan de slag gaan als archeoloog?

Laat het ons weten! Wie weet gaat jouw wens binnenkort wel in vervulling...
Lees meer
Nieuwe expo: Bouwen om te baden
14 oktober om 15.00 uur is het zover, dan introduceren we met trots de tweede tentoonstelling rondom het onderzoek naar het Heerlens Romeins Badhuis.
  
Het vervolg op de huidige expositie ‘het badhuis ontbloot’ hierin leggen we de focus op de bouwelementen van het badhuis en het werk van de specialisten.
Lees meer
Romeins Badhuis komt tot leven
Afgelopen zondag was het zover: de feestelijke afbreking van de twee gebouwen van de Franse kunstenaar Olivier Grossetête. Hij bouwde samen met toeschouwers en voorbijgangers twee levensgrote gebouwen van slechts karton en duct tape. Eén van deze twee gebouwen was geïnspireerd op ons eigen Romeinse Badhuis. Dit werd op een organische manier verbonden met een modern gebouw, gebaseerd op het modernisme van Frits Peutz.
 
Tientallen mensen hielpen mee aan de bouw én de feestelijke afbreking! Het was een enorm succes. We zijn dan ook erg trots dat het badhuis de inspiratie mocht zijn. Bekijk hieronder het filmpje over de bouw en het resultaat, met onze eigen Karen aan het woord!
Bekijk hier het filmpje
Heb jij misschien nog delen van het Romeins Badhuis?
Het kruikje bij je oma in de vitrinekast, het doosje met stenen in een doos op zolder of de dakpan die thuis aan de muur hangt. Het zou zomaar een deel van het Thermenmuseum kunnen zijn. Een heel belangrijk deel!
Lees meer
Augustus 2016
Altijd al mee willen meebouwen aan een Romeins gebouw?
Houd je duct tape dan maar alvast gereed want aanstaande zondag kun jij meebouwen aan een levensgroot Romeins gebouw! Ons eigen Romeins badhuis wordt, in het kader van Cultura Nova, onder leiding van kunstenaar Olivier Grossetête samen met het publiek nagebouwd van karton.Zondag 28 augustus gaat hij vanaf 12 uur aan de slag op het festivalterrein.Iedereen is welkom om te komen kijken, maar zeker óók om te helpen. 
Lees meer!
Breng je wens uit!
Een dag meelopen met een archeoloog? 2000 jaar terug in de tijd gaan en zelf (virtueel) kunnen rondlopen in het Romeins badhuis? Met de klas naar het Thermenmuseum en zelf aan de slag gaan als archeoloog?

Laat het ons weten! Wie weet gaat jouw wens binnenkort wel in vervulling...
Lees meer
Tussen scherf en schat expositie 
5 specialisten, 12 archeologen, 300 vondsten, het resultaat: 24 topstukken! Dat is de nieuwe expositie in een notendop. 

We zijn benieuwd naar jullie favoriet, dus kom langs in het Thermenmuseum om de stukken te bekijken en breng je stem uit! Of stem online op je favoriete vondst. 
Lees meer
Pottenbakkersoven gevonden!
Bij de opgravingen op het Tempsplein in Heerlen hebben we een fantastische ontdek-king gedaan: een Romeinse pottenbakkers-oven... Grotendeels intact! Het rooster waar
de potten op stonden bleek nog helemaal compleet. Dat is bijzonder voor Heerlen en zelfs voor de hele regio. We hebben de oven gelicht en verplaatst naar de binnenplaats van het Thermenmuseum.
Lees meer
Juli 2016
Het archeologisch depot komt naar Heerlen
Het was lang spannend!
We hebben het allemaal gehoopt en er stiekem al van gedroomd. Maar nu zijn onze wensen verhoord: het Provinciaal Archeologisch depot komt naar Heerlen!
Lees meer
Het Badhuis ontbloot
De eerste expositie rondom het onderzoek:
We nemen je mee in de wereld van archeologie. Wat is archeologie, hoe werkten archeologen vroeger en op welke manier vindt archeologisch onderzoek plaats? 

 
De expositie is voor jong en oud.
De jongste bezoekers kunnen zelf als archeoloog aan de slag met graven, puzzelen en speuren. 
De geschiedenis van het Badhuis
In "Archeologie Nederland" is een stuk verschenen over de geschiedenis van het Badhuis. Hier staat het complete verhaal, tot nu toe. Ook onze eigen topper, conservator dr. Karen Jeneson, komt aan bod. 
Meer weten
Het onderzoek is gestart!
Met de subsidie van Provincie Limburg en gemeente Heerlen kan het archeologisch onderzoek en restauratie van het Badhuis beginnen. De grote vraag binnen het onderzoek zal zijn: hoe oud is het badhuis eigenlijk? Er bestaat zelfs een kans dat het badhuis het oudste gebouw van Nederland is.
Lees meer!
Thermenmuseum Heerlen
Coriovallumstraat 9
6411 CA  Heerlen
Tel. +31 (0)45 560 5100 info@thermenmuseum.nl www.thermenmuseum.nl
                                                           
...